Η σωματική θερμοκρασία μειώνεται με την ηλικία | medReha
1094
post-template-default,single,single-post,postid-1094,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Η σωματική θερμοκρασία μειώνεται με την ηλικία

Η σωματική θερμοκρασία μειώνεται με την ηλικία

Η σωματική θερμοκρασία δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο νομίζει ο κόσμος. Πριν από πολλά χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η φυσιολογική, μέση θερμοκρασία σε κατάσταση ηρεμίας είναι 36,7 βαθμοί Κελσίου (και όχι 37 που πολλοί πιστεύουν) και επιβεβαίωσαν ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας (αυξάνεται μέχρι το απόγευμα).

Έκτοτε, μερικές μελέτες έδειξαν ότι η φυσιολογική θερμοκρασία φαίνεται να μειώνεται ελαφρά με το πέρασμα των δεκαετιών, και ότι η μείωση αυτή είναι τελικά έντονη στους ηλικιωμένους, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μπορεί το θέμα να μη μοιάζει σοβαρό, όμως άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και κατά δύο ή τρία δέκατα να είναι μειωμένη η φυσιολογική θερμοκρασία, μπορεί να έχει ως συνέπεια να μη γίνει αντιληπτός ένας σοβαρός πυρετός, διότι το θερμόμετρο θα δείχνει διαρκώς χαμηλότερο πυρετό από τον πραγματικό.

Μία από τις μελέτες που κατέδειξαν το γεγονός αυτό δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας». Επιστήμονες εξέτασαν τους τροφίμους ενός γηροκομείου και ανακάλυψαν ότι περίπου οι μισοί απ΄ όσους ανέπτυξαν λοιμώξεις είχαν θερμοκρασίες κάτω από 38,3, ενώ όταν ήταν υγιείς είχαν θερμοκρασία κατά δύο ή περισσότερα δέκατα χαμηλότερη από τους άλλους ηλικιωμένους – συνεπώς ο πυρετός 38,3 ήταν στην πραγματικότητα από 38,5 και πάνω.

Ένα άλλο πρόβλημα με τη μείωση της σωματικής θερμοκρασίας λόγω ηλικίας είναι ότι ο πυρετός αποτελεί τμήμα των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων- και το να μην ανεβάζει αρκετό πυρετό ένας άνθρωπος, μπορεί να σημαίνει μειωμένη ανοσοποιητική αντίδραση η οποία, σύμφωνα με άλλες μελέτες, παρατηρείται σε ποσοστό έως 30% των ηλικιωμένων με σοβαρές βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Share