Μείναμε με τα εμβόλια στο χέρι | medReha
1119
post-template-default,single,single-post,postid-1119,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Μείναμε με τα εμβόλια στο χέρι

Μείναμε με τα εμβόλια στο χέρι

Εμβόλια να… φάνε και οι κότες διαθέτει πλέον η χώρα. Μετά την άρνηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού να εμβολιαστεί διαθέτουμε ένα «χρυσό απόθεμα» ακόμη και για τα δισέγγονά μας. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν, αφού οι παρτίδες που έχουμε παραγγείλει και πληρώσει στο μεγαλύτερο μέρος, λήγουν το 2011.

Εως τότε όμως οι 3,3 εκατ. δόσεις -ήτοι πάνω από 23 εκατ. ευρώ- θα… σκονίζονται στα ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) στη Βάρη και στα ράφια των νοσοκομείων. Ολα αυτά εάν δεν υποχρεωθούμε να παραλάβουμε και τις υπόλοιπες 12,5 εκατ. δόσεις που ο Δ. Αβραμόπουλος είχε σπεύσει να παραγγείλει λίγο πριν από τις εκλογές.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να διασώσει μερικά εκατομμύρια ευρώ ακυρώνοντας μέρος αυτής της παραγγελίας. Πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν το stock να ανήκει σε… μας παρά σε εκείνες.

Ειδική φύλαξη
Σήμερα πάντως στο ΚΕΔΥ φυλάσσεται το πανάκριβο υλικό σε ειδικές συνθήκες και ψυγεία ωσότου αποσαφηνιστεί τι θα απογίνει.

  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παραλάβει συνολικά 3.637.000 δόσεις και πλέον η διαδικασία έχει διακοπεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες. Ενα εκατ. δόσεις έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία και στα 300 κέντρα εμβολιασμού που έχουν δημιουργηθεί ανά την επικράτεια.

Στα ράφια τους βεβαίως παραμένουν αχρησιμοποίητα κοντά στα 630.000 εμβόλια έτοιμα προς χρήση. Ματαίως όμως, αφού οι Ελληνες αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν μετά και την ανακοίνωση του ΕΟΦ ότι 41 άνθρωποι που εμβολιάστηκαν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες και μεταξύ αυτών δύο έγκυες γυναίκες έχασαν τα έμβρυά τους. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 365.000

  • Το ΚΕΔΥ στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο που περιβάλλεται από δάσος και καλύπτεται από αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθούν τυχόν κλοπές ή δολιοφθορές. Απορίας άξιον βέβαια είναι ποιος θα επιθυμούσε την περίοδο αυτή να κλέψει πανδημικά εμβόλια, όταν ακόμη και η Γερμανία που διαθέτει μπόλικο απόθεμα δεν μπορεί να το προωθήσει ούτε σε… υπανάπτυκτες χώρες.

«Διαθέτουμε εμβόλια μόνο των δύο φαρμακευτικών εταιρειών, της Novartis και της Glaxo, παρότι είχαμε παραγγείλει από τρεις. Ομως το προϊόν της Sanofi Pasteur δεν πήρε έγκριση και έτσι δεν παραλάβαμε τις δόσεις» επισημαίνει η υπεύθυνη του ΚΕΔΥ Ελεονόρα Χατζηπασχάλη.

  • Το υλικό είναι τοποθετημένο σε ράφια μέσα σε ένα ψυγείο 50 κυβικών και σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς. Ο υπεύθυνος των εμβολίων Γ. Κόνιαρης εξηγεί: «Υπάρχει διπλό σύστημα κλιματισμού ώστε και να πάψει να λειτουργεί το ένα να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο και να μην αλλοιωθούν τα σκευάσματα».

24ωρη παρακολούθηση
Το ψυγείο είναι εξοπλισμένο με ειδικό θερμικό σύστημα ώστε αν κάποιος κλειστεί κατά λάθος μέσα να υπάρξει άμεση ειδοποίηση στο κεντρικό σύστημα. Ο χώρος μαγνητοσκοπείται 24 ώρες το 24ωρο, ενώ για την είσοδο χρησιμοποιούνται ειδικοί κωδικοί τους οποίους γνωρίζουν ελάχιστοι.

«Κάθε μισή ώρα ένας εργαζόμενος ελέγχει το χώρο ανεξάρτητα από το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα, προκειμένου να είμαστε διασφαλισμένοι πλήρως» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος ασφαλείας Γ. Ρέππας.

Τα κουτιά είναι τοποθετημένα με προσοχή το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να μην υποστούν καταστροφές, ενώ κάθε συσκευασία περιλαμβάνει 4.000 δόσεις ή 8.000 δόσεις, ανάλογα ποιας εταιρείας είναι.

  • Τις πρώτες ημέρες άφιξης των παρτίδων στη χώρα μας η βαριά πόρτα του ψυγείου άνοιγε συνέχεια από υπαλλήλους που δεν προλάβαιναν να φορτώνουν συσκευασίες.

«Τις πρώτες μέρες όλοι ήθελαν να εφοδιαστούν με εμβόλια. Τρέχαμε από το πρωί έως το βράδυ, εργαζόμασταν από τις 7 το πρωί ακόμη και έως τις 3 τη νύχτα για να προμηθεύσουμε με παρτίδες τα κέντρα εμβολιασμού που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Και η δουλειά ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αν σκεφτεί κανείς ότι έπρεπε όλες οι μεταφορές να συντονιστούν γιατί με διαφορετικά φορτηγά ψυγεία έφευγαν τα εμβόλια και με διαφορετικά αυτοκίνητα τα έντυπα και το υπόλοιπο υλικό. Πλέον επικρατεί ησυχία», αναφέρει ο Γ. Κόνιαρης.

  • Το επόμενο διάστημα θα επικρατεί ηρεμία στο ΚΕΔΥ καθώς καθημερινά λιγοστεύουν οι «πελάτες». Κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τους 800 και ο αριθμός βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010, 51

Share