Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης | medReha
438
post-template-default,single,single-post,postid-438,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΟστεοπόρωσηςΗ οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως, ένα σιωπηλό νόσημα, ιδίως στα αρχικά στάδια της. Αυτό έχει σα συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση.
Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα.

Οι πρώτες εκδηλώσεις της οστεοπόρωσης εμφανίζονται συνήθως στον περιφερικό σκελετό με κατάγματα στην περιοχή του καρπού. Τα σπονδυλικά κατάγματα εμφανίζονται αργότερα με έντονο πόνο στην πλάτη και προοδευτική απώλεια του αναστήματος, που συνήθως συνοδεύεται από κύφωση, προβολή και ανύψωση της κοιλιάς και παραμόρφωση που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και αναπνευστική δυσλειτουργία.

Όμως η δραματικότερη και πιο επικίνδυνη εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι το κάταγμα του ισχίου που παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους (συνήθως μετά το 70ό έτος) και των δύο φύλων, με υπεροχή όμως των γυναικών 3 προς 1 σε σχέση με τους άνδρες. Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΟστεοπόρωσηςΗ θνητότητα των ηλικιωμένων αυτών ατόμων τα 2 πρώτα μετά την εγχείρηση χρόνια φθάνει το 50% λόγω επιπλοκών και μόνο το 30% των ασθενών που έπαθαν κάταγμα του ισχίου επανέρχεται στην αρχική του κινητική δραστηριότητα και την ίδια ποιότητα ζωής.

Είναι το μέλλον των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών «εύθραυστο»;
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Οστεοπόρωσης η Μονάδα Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου οργανώθηκε εκδήλωση
στις 19 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Ακταίον, όπου παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της πάθησης, καθώς και τα προληπτικά μέτρα που όλοι θα πρέπει να λαμβάνουμε.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως ακολούθως:

18:30 – 19:00: Προσέλευση του κοινού

19:00 – 19:15: Χαιρετισμοί

19:15 – 19:40: Οστεοπόρωση – Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία – Πρόληψη των
καταγμάτων

ομιλητής: Δρ Ιωάννης Διονυσιώτης
Φυσίατρος-Ιατρός Αποκατάστασης
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπεύθυνος Μονάδας Αποκατάστασης
Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

19:40 – 20:00: Διατροφή και Οστική Υγεία

ομιλητής: Κατσαρόλη Ιωάννα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Χαλκίδα

20:00 – 20:10: Άσκηση στην οστεοπόρωση

ομιλητής: Τσάλλας Σπυρίδων
Φυσικοθεραπευτής
Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.
ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δωδεκανήσου

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό
Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΟστεοπόρωσηςΠαγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Share